Що ми знаємо про дерева? Вони ростуть, дають нам кисень, створюють лісу і все таке інше з області загальних знань. А якщо зазирнути деревах глибше? Які таємниці зберігає деревина, а також цікаві факти про дерева світу.

Просто про деяких деревах, їх деревині, властивості і фактах

Види деревини в залежності від щільності:

А) М’яка (до 540 кг / м3) – ялина, сосна, осика, липа, ялиця, тополя, каштан, вільха, кедр;
Б) Тверда (550-740кг / м3) – модрина, береза ​​звичайна, дуб, ільм, бук, платан, волоський горіх, клен, яблуня, ясен;
В) Дуже тверда (від 750 кг / м3) – береза ​​залізна, горобина, біла акація, граб, кизил, самшит, фісташкове дерево.

 

Хвойні породи дерев і властивості їх деревини

Сосна належить до м’яких порід, легко обробляється, якщо не дуже смолянистих, відносно добре склеюється, але погано обробляється і забарвлюється.

Ялина. Деревина м’яка, легка, блискуча, відрізняється виключно рівномірним розподілом волокон, добре колеться. Вона легше соснової, не так смолиста і поступається їй в міцності. З ялинової деревини роблять скрипки і інші струнні інструменти, тому що жодне дерево не дає такого резонансу, як ялина.

Модрина. Її деревина не має рівних. Вона дуже важка, міцна, важка в обробці, зате довговічна. У Німеччині, Польщі, інших країнах Європи споруди з Ліственічное колод стоять понад 500 років. Цінна якість модрини – вона не гниє від вогкості. Будівлі міста на воді зводилися на палях з модрини ще в середні століття і коштують нині.

Тис – деревина щільна, тверда, важка, майже не гниє, дивно красива, має кольору від рожевого, червоного, до яскраво-червоний і практично чорної. Добре обробляється, забарвлюється і полірується. Це один з кращих матеріалів для столярних, опоряджувальних і токарних робіт. Тис входить в ту сотню деревних порід, що називають “червоним деревом”.

Ялівець звичайний (чагарник). Деревина важка, міцна, тверда, мало всихає, стійка до гниття, довго зберігає приємний запах, добре обробляється ріжучим інструментом, легко підфарбовується і полірується.

Деревина кедра, ялиці за своєю структурою близька до деревини сосни і широко використовується для різьблених робіт.

Листування колососудисті породи дерев

Дуб. Деревина міцна, щільна, має виразну текстуру, всихає середньо, мало розтріскується і коробиться, практично не схильний до гниття. Витриманий довгий час у воді дуб набуває чорного кольору і стає дуже твердим.

Ясень. Деревина відрізняється високою міцністю і в’язкістю, малою схильністю до розтріскування, високою здатністю до вигину. Легко обробляється, незначно змінюється в обсязі при висушуванні, відмінно полірується.

В’яз. Деревина його з жовтувато-білою заболонню і темно-бурим ядром має гарну структуру, міцна, тверда, пружна, добре піддається вигину, в’язка і довговічна. Високо цінуються для токарних виробів напливи на в’язах – капи.

Акація біла. Ядерна порода з дуже вузькою заболонню жовтуватого кольору, різко відмежовані від зелено-сірого або жовтувато-сірого ядра. За фізико-механічними властивостями значно перевершує дуб та ясен. Стійка до гниття.

Шовковиця. Деревина з дуже вузькою і жовтувато-білою заболонню, різко відділяється від червонувато-бурого ядра; на світлі темніє і стає темно-бурого. Деревина тверда, важка, з красивою текстурою, кольором і блиском.

Яблуня. Деревина тверда, важка, однорідної будови, досить в’язка, має високу міцність і зносостійкість. Висушити її не просто, так як вона сильно всихає, але зате виріб потім ніколи не тріскається і не жолобиться.

Горобина. Деревина червонувато-бурого кольору, важко обробляється, але має високу міцність, важка, тверда. Свіжозрубану горобину слід сушити обережно, в щадному режимі, так як вона сильно всихає. Корінь горобини – прекрасний матеріал для скульптури, гілки – досить гнучкі для плетіння.

Черемуха. Деревина важка, міцна, щільна і гнучка, боїться вологи і при висиханні не жолобиться і не розтріскується. Молода деревина білого кольору, стара – червоно-бурого, має запах мигдалю.

Ліщина. З давніх-давен використовувався для дрібних токарних, столярних, різьблених робіт.

Бузок. Деревина з красивою текстурою, при фарбуванні слабким розчином соляної кислоти набуває пурпурового кольору.

Деревина крушини, жимолості, глоду тверда, схожа на кістку, не розтріскується, добре полірується.

Розсіянососудисті листяні породи дерев

Липа. Деревина м’яка, світла, досить в’язка. Завдяки однорідності будови відмінно обробляється в усіх напрямках вручну і на токарному верстаті, добре тримає форму.

Осика. Деревина м’яка, світла, непрямослойная, але легко обробляється, при струганні задирається. За кольором осика буває чисто біла або зеленувата, що важливо при виконанні мозайки (маркетрі) і інкрустації (інтарсії). Вона не боїться вологи, не жолобиться і не тріскається.

Вільха. Деревина легка, м’яка, среднеусихающая, дає незначне викривлення при сушці, добре ріжеться, склеюється, фарбується і полірується.

Тополя. Деревина легка, м’яка і формоустойчивая, добре обробляється і склеюється, задовільно обробляється. Малостоек проти гниття.

Іва. Ядерна порода з широкою білою заболонню, різко відмежовані від буро-рожевого ядра. Деревина пухка і тому легка, свіжа, дуже м’яка, використовується на дрібні господарські будівлі.

Береза ​​звичайна. Деревина середньої щільності і твердості, однорідна за будовою, міцна, досить в’язка, легко ріжеться у всіх напрямках, дуже добре свердлиться, склеюється, полірується і забарвлюється. Недоліки – схильність до розтріскування, викривлення, сильної усушку, ураження червоточиною і загнивання.

Береза ​​карелская. За зовнішнім виглядом не відрізняється від звичайної, але деревина у неї зовсім інша: світло-охриста за кольором, вона густо “розмальована” невеликими темними включеннями, які на перламутровому тлі створюють муаровий перелив.

Бук. Без’ядровая порода. Деревина білого кольору з жовтувато-червоним відтінком; річні шари добре видно на всіх розрізах; серцеподібні промені широкі і вузькі. Відрізняється високою міцністю, гарною текстурою на радіальному розрізі, але малостойкие до гниття.

Волоський горіх. Одна з небагатьох порід, що володіє багатою колірною і тональної гамою і різноманіттям текстури. Колір – від світлих коричнево-сірих тонів до сіро-коричневих, майже чорних.

Граб. Деревина біла з сіруватим відтінком, блискуча, важка, міцна, в’язка, часто свилеватая, важко колеться, ріжеться, погано полірується, але легко забарвлюється, імітуючи чорне дерево.

Платан. Деревина легка, помірно тверда, але неоднорідне будова ускладнює її обробку. Відноситься до числа найбільш декоративних.

Груша. Деревина щільна, міцна і тверда, практично не жолобиться і не розтріскується, добре обробляється, склеюється, фарбується і обробляється. Після тонування імітує чорне дерево.

Клен. Деревина не тільки щільна, міцна і тверда, але і красива. Будова її тонке, а білі серцеподібні промені блищать, особливо на поздовжньому зрізі. Вона важко, але рівно колеться, непогано обробляється, склеюється, фарбується.

Плюси деяких порід деревини

Сосна – податливість в обробці. Сосна легко строгается уздовж волокон, але з працею – в поперечному напрямку. При розпилі все навпаки – поперек колоду ріжеться легко, а вздовж – погано.
легко склеюється;
в залежності від забарвлення і структури деревини, сосну використовують як для виготовлення меблів з наступним лакуванням, так і для каркасів, і різних конструкцій з облицюванням шпону з твердих порід;
як і всі хвойні, має приємний запах, виділяє фітоцінди, які вважаються лікувальними.

Ялина – деревина їли практично не схильна до викривлення;
відмінно склеюється.
Нарівні з ялиною застосовується і сибірська ялиця – ці два дерева мають подібні показники.

Модрина – висока вологостійкість;
відмінні показники міцності (кращі серед хвойних порід);
мало схильна до викривлення;
використовується для виготовлення різьблених деталей.

Кедр – стійкість до гниття і червоточині;
підходить для різьблення;
має специфічний аромат дерева.

Тис – не береться червоточині,
легко строгается і шліфується,
малочувствителен до атмосферних змін.

Дуб – незважаючи на високу в’язкість деревини, обробляється досить добре;
легко гнеться;
стійкий до гниття;
добре піддається прийомам штучного старіння.

Ясень – відмінно гнеться після пропарювання;
мало тріскається при сушінні;
при знебарвленні набуває незвичайний відтінок сивини.

Бук – високі декоративні якості: гарна текстура як при радіальному, так і тангенціальному розрізі,
швидкий в просушування, не тріскається;
легкий в обробці: колеться, пиляється, ріжеться, гнеться;
відмінно отбеливается і забарвлюється за допомогою спеціальних розчинів, – практично не змінює красивий природний відтінок при лакуванні.

Граб – після якісної просушки граб стає твердіше дуба;
не схильний до викривлення;
добре піддається травленню і обробці.

Береза ​​звичайна – однорідну будову і красивий колір деревини;
добре гнеться;
у виробництві меблів з масиву використовується в якості імітації цінних порід (добре забарвлюється при травленні).

Клен – легко колеться, добре обробляється: ріжеться, полірується;
має однорідну структуру без виражених волокон;
при фарбуванні вдало імітує цінні породи;
деревина клена не має вираженого ядра, тому легко забарвлюється, лакується, покривається морилкою.

Вільха – швидко сохне,
легко піддається столярної обробці,
добре полірується,
жолобиться незначно.

Акація біла – прекрасно полірується;
на повітрі деревина темніє, чому текстура набуває яскравий жовто-коричневий колір і виразну текстуру.

Волоський горіх – велика різноманітність відтінків;
щільна, але податлива до обробки деревина;
легко забарвлюється, завдяки високому вмісту дубильних речовин (від тонування під чорне дерево до рівного білого кольору).

Липа – добре протистоїть вогкості,
деревина міцна і пластична,
має гарний білий і вершковий відтінок.

На фото-меблі з карельської берези

З більш доступних цінних порід дерев фахівці виділяють дуб, бук, клен, вишню, ясен, горіх, кедр і ще ряд видів

Ще трохи про дубі – однієї з найбільш широко застосовується деревині

Чи знаєте ви, що нараховується близько 600 видів цього дерева? У Росії, наприклад, аж до Уралу поширений лише один вид – черешчатий дуб. У Приамур’ї ж і на Далекому Сході росте монгольський дуб. А ось на Кавказі – дуб скельний.

Дерево дуба може досягати висотою 30 метрів з діаметром стовбура до 1,8 м, а різні природні умови зростання дерева дуба істотно позначаються на властивостях деревини. Наприклад, ніж грунт гірше, тим краще деревина.

У 1719 р рубати дуб було заборонено по всій Русі.

Найтвердіші породи дерева

Коли говорять про міцність деревини, то багато хто відразу згадує залізне дерево, тис або самшит. Але є ще безліч твердих порід дерев.

Акація біла – перше місце по твердості.
Бразильська вишня, по-науковому називається ятоба, знаходиться на другому місці по твердості. Бразильська вишня не тільки міцне, але і красиве дерево
Африканська мутенія. Незвично те, що за структурою вона схожа з тиком, а за кольором нагадує горіх. Мербау – ще один вид твердої деревини. Вона зручна в обробці, легко піддається поліровці і стійка до вологи. Ці властивості роблять її ідеальною для виробництва паркету, оформлення ванних кімнат.
Клен цукровий – це тверде дерево є символом Канади.
Ярра – австралійський евкаліпт. Через схожість його деревини з махагони, дерево називають ще і австралійським махагони.
Рожеве дерево з Бразилії. Це незамінний матеріал для виготовлення музичних інструментів та меблів для презентабельних об’єктів.

І все-таки найтвердіша деревина, на думку деяких дослідників – береза ​​Шмідта

Найтвердіша деревина у берези, берези Шмідта, або залізної берези, яка росте в Приморському краї, вид рідкісний, охороняється, занесений до Червоної книги. Виростає також в Китаї (Цзілінь, Ляонін), Японії (Хонсю) і на півночі Корейського півострова.

Має унікальну за властивостями деревину – якщо з залізної берези змайструвати корпус судна, то його можна і не фарбувати: йому не загрожує корозія. Деревина не руйнується навіть кислотами. На вигин не поступається зварювального залозу і в 1,5 рази міцніше чавуну. Її не пробиває куля. Сокирою дерево не зрубати, він просто не залишає на стовбурі сліду.

Сама м’яка деревина

Бальса (ісп. Пліт) (Ochroma lagopus) – кубічний дециметр важить всього 120 г, майже вдвічі менше, ніж кора коркового дуба. Це американське засмічена дерево росте так швидко і безперервно, що на деревині не залишається річних кілець. Вона складається з суцільної клітковини – великі клітини переповнені соком, і свіжозрубаний стовбур настільки важкий, що його доводиться тягнути з лісу на волах. Губчастого його така, що він згниває, пролежавши на землі довше одного-двох днів. Деревина бальси настільки м’яка, що розпиляти її можна лише дуже гострою пилкою (ви коли-небудь пробували різати повітряний бісквіт тупим ножем?). Але якщо поставити колоду вертикально, щоб воно висохло, або швидко висушити його в сушпльне, то деревина, з якої випарується сік, буде міцніше, ніж дубова деревина того ж ваги. Таким чином, бальса цілком може претендувати на звання чемпіона в найлегшій вазі.

Екзотичні види деревини – їх безліч: бамбук, венге, кемпас, Айпе, мербау, кумару, сапеллі, оливкове дерево, сукупіра, тик, ятоба, МОРАДА, падук і інші.

Легковідтворюємі породи – Бамбук

Бамбук є групою деревовидних злаків, які ростуть на території тропіків
і відрізняється незвичайними якостями: він не боїться ні вологи, ні сонця, ні температурних коливань. А бамбукові паростки легко пробивають камінь. До того ж він росте по 10 сантиметрів на добу і є лековосполняемим ресурсом. Ця рослина відрізняється природними антибактеріальними властивостями, внаслідок того, що волокна бамбука містять сильний антисептик.

З нього сьогодні роблять величезну кількість речей – від паркету до рушників, від посуду, до меблів.

Цінні породи дерев

Мербау – червоно-коричнева дошка популярна в будівництві, мербау володіє колосальним комерційним значенням.

Масивна дошка з деревини мербау характеризується не тільки красою та унікальністю, але і винятковими експлуатаційними властивостями – в порах мербау досить високе змісту масла, що дає деревині високу стійкість до дії вологи і розсихання.

Пінк айвори (англ. Pink ivory, рожева слонова кістка), умніні, умголоті – дуже рідкісна екзотична порода дерева з Південної Африки

Палітра відтінків незвичайна: від ніжного кольору зів’ялої троянди до кавунового і глибокого пурпурного тони. Особливу цінність представляє яскраво-рожева ядерна деревина з неоновим світлом.
Щільність коливається в діапазоні від 990 до 1050 кг / м3. За механічними властивостями пинк айвори нагадує слонову кістку. Витримана деревина за текстурою і твердості найближче до самшиту. Характеризується високою стійкістю до гниття. Блиск матовий, волокна щільні, рівномірні.

Дерево Агар (алойное дерево, орлине дерево, Каламбака, або райське дерево) відрізняється особливим ароматом деревини, просоченої смолистими речовинами

Згадується ще в Біблії і широко використовувалося на Сході в релігійних ритуалах, а також в парфумерії і для виготовлення, прикрас та інкрустації меблів.

Удова масло – результат хвороби дерева, яке формується як захисна реакція на бактеріальну інфекцію. У заражених деревах починає виділятися смола, спочатку в уражених частинах дерева, а потім поступово просочується вся деревина, стаючи все твердіше і набуваючи темний, майже чорний колір. Процес може відбуватися десятки років, перш ніж з деревини почнуть вилучати масло. Якщо серцевина вражена, то для отримання масла доводиться знищувати все дерево, коли можна було б обрізати тільки уражені частини дерева. Але, на жаль, це відбувається, так як самої беззахисною до інфекції є саме серцевина дерева.

Удова масло настільки дорого, його середня ціна за кг на ринку – близько 18 000 євро, що використовувати його вкрай складно, тому воно в основному використовується в натуральній парфумерії для підвищення стійкості та інтенсивності духів. Це масло поряд з золотом і дорогоцінним камінням зберігається в скарбницях Сходу.

Гренада (африканське чорне дерево)

Африканське рожеве дерево, або Дальберга меланоксілон – дерево, що росте в посушливих регіонах від Сенегалу до Еритреї на схід і до Трансвааля на південь. Деревина цього дерева має комерційну назву Гренада або мпінго. Вона володіє кольоровою гамою від чорного до червонуватого відтінку.

Дерево зазвичай розпилюють на поліна невеликих розмірів, залишаючи при цьому яскраво-жовту заболонь. Це робиться для того, що запобігти розтріскування, так як дерево сохне тривалий час.

Гренада є елітною, цінною породою. Вироби з цієї деревини відрізняються витонченою текстурою і благородством. Вони щільні, міцні і не бояться ударів. Тому часто ця порода служить матеріалом для виготовлення вишуканих київ для більярду, ручок для ножів і інших предметах побуту і декору.

Фабрика по обробці Гренада, африканського чорного дерева

 

Балау червоний – важка і щільна (860 кілограмів на кубічний метр), дуже тверда деревина червоно-багряного або червоно-коричневого відтінків з великої однорідною структурою і високою опірністю стиранню.

Бангкірай
Бангкірай – дуже тверда і дуже зносостійка деревина щільністю в 980 кілограмів на кубічний метр, що отримується з дерева під назвою Шорі гладколисті, що росте в Південно-Східній Азії, головним чином – в Калімантані.

Головна область застосування деревини бангкірая – морське будівництво; всілякі палі і загородження, шлюзові ворота і відбійні конструкції, а також настили і пішохідні містки, елементи містків та підлогові покриття як для житлових, так і для промислових приміщень – ось основих види виробів, вироблених із застосуванням деревини шореї гладколисті.

бінтангор
Бінтангор, або капофіллум – цінна порода деревини родом з Малайзії, середньої твердості і зносостійкості, щільністю від 560 до 770 кілограмів на метр кубічний, майже без сучків.

Легко розпилюється і так же легко обробляється; при розпилі перетин часто пушітся ворсом; вбивання цвяха або вкручування шурупа в деталь з бінтангор вимагає попереднього свердління.

дахом
Ще одна цінна листяна порода – дахом, тверда і зносостійка деревина щільністю в 710 кілограмів на кубічний метр, що видобувається в африканських дощових лісах і, в меншій мірі, в штучних насадженнях змішаного типу.

Колір заболоні дахом варіюється від білуватого до сірувато-червоного, причому заболонь чітко відмежована від золотисто або світло-коричневого ядра.

Лимонне дерево

У цієї породи деревина крихка, але при цьому тверда. Це декоративний матеріал, дуже цінний, з якого з давніх часів робили меблі. Вартість таких виробів дуже висока. Правда, лимонне дерево дуже важко обробляти через особливості структури.

Ось ще дорогі екзоти – Бокотей, амарант, сандалове дерево, ебенове дерево – Буратіно з цих полін буде коштувати майже як Боїнг …

А ще є стабілізована деревина, або полімеризованною деревина, або стабілізовану дерево – деревина, повністю просякнута спеціальними розчинами (наповнювачами) з метою поліпшення його фізичних і експлуатаційних властивостей.

Дана технологія дозволяє створити унікальні матеріали з високими технічними і естетичними характеристиками.

Стабілізація деревини – це заповнення пір матеріалу спеціальними складами, які можуть укріпляти або ж мають здатність до полімеризації. Як просочень для такої обробки застосовуються різні масла, лакофарбові склади, полімери, смоли.

Іноді стабілізація – це навіть частини дерева – плоди, шишки, кора і т.п. злиті в єдиний шматок за допомогою затвердевающих наповнювачів.

Ось наприклад, Банксом, “шишка” – задерев’янілими супліддя австралійського рослини. У міру дозрівання плодів численні приквітки дерев’яніють разом з віссю колоса, зливаються з нею і утворюють дерев’янисту «шишку» – досить твердий і міцний масив з численними порожнинами. При обточування або розрізанні в поздовжньому, або поперечному перерізі, представляють дуже красивий і незвичайний малюнок.

Найнебезпечніше дерево в світі

Існує офіційна номінація в книзі рекордів Гіннесса, яка звучить як «Найнебезпечніше дерево в світі», і цей рекорд утримується манцінелловим деревом – його кора покрита соком, який викликає утворення бульбашок на шкірі і може засліпити людину при потраплянні в очі. Навіть просте присутність під деревом під час дощу може привести до утворення пухирів на шкірі, тому що сік разом з дощовою водою потрапить на шкіру.

Плоди дерева, солодкі, але є їх боляче, тому що навіть від маленького надкусу може утворитися виразка ротової порожнини і стравоходу, а поїдання цього плоду, гарантовано призведе до летального результату.

Дим від палаючої деревини манцінеллового дерева може викликати сліпоту, а сам сік ще з давніх часів використовувався для обмакувания в ньому наконечників стріл.

І трохи чудовою і незвичайних меблів і деревини

деревина Кокоболо

Бузина

Из чего сделать Буратино, который не сгниет, пуля не пробьет и будет стоить как Боинг? деревья, древесина, интересное, природа, факты

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Закрити

Кошик

Немає товарів у кошику.